Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Οι οδηγοί δεν κοιτάζουν το δρόμο το 1/5 του χρόνου τους στο τιμόνι

Βρετανική έρευνα που διεξήγαγε η ασφαλιστική εταιρεία Direct Line κατέδειξε ότι οι οδηγοί δεν έχουν τα μάτια τους εκεί που θα έπρεπε σε ποσοστό 18% του συνολικού χρόνου που περνούν στο τιμόνι.

Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια συστημάτων τα οποία παρακολουθούν την κίνηση των ματιών του οδηγού καταγράφοντάς την και τα οποία εγκαταστάθηκαν σε αυτοκίνητα εθελοντών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, κατά γενικό μέσο όρο, οι οδηγοί περνούν σχεδόν το ¼ του χρόνου τους (18%) κοιτάζοντας αλλού, ενώ όταν το αυτοκίνητο εξοπλίζεται με σύστημα πλοήγησης το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 22%.

Σε ό,τι αφορά άλλους λόγους διάσπασης της προσοχής στα αυτοκίνητα όπου δεν υπάρχει σύστημα πλοήγησης, οι οδηγοί περνούν το 9% του χρόνου τους για να χαζέψουν κτήρια και σύννεφα ή κάτι στο περίγυρο που τους απέσπασε το βλέμμα εις βάρος της οδήγησης.

Για ένα άλλο 3% του χρόνου που θα έπρεπε να κοιτούν μπροστά αλλά δεν… "ευθύνονται" οι πεζοί, ένα ποσοστό που, σημειωτέον, δεν αλλάζει σε συνάρτηση με το φύλο του οδηγού. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι άντρες ήταν αυτοί που έπαιρναν εντελώς τα μάτια τους από το δρόμο, στρέφοντας το κεφάλι, σε περίπτωση που εντόπιζαν κάτι ενδιαφέρον σε αντίθεση με τις γυναίκες που απλώς έριχναν μια ματιά.

Ένα ακόμα 2% του χρόνου τους οι οδηγοί το αφιερώνουν κοιτάζοντας στους καθρέφτες ή την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.   "Για πρώτη φορά μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς πού κοιτάζουν οι άνθρωποι όταν οδηγούν και τα αποτελέσματα είναι τρομακτικά. Ακόμα και όταν οι οδηγοί φαινομενικά κοιτούν το δρόμο, προσπαθώντας  ενδεχομένως να ελέγξουν μια γωνία, τελικά καταλήγουν να κοιτάζουν τα σύννεφα ή κάποια βιτρίνα", δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Direct Line, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας

πηγη:auto.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου