Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Λωριδα εκτακτης αναγκης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στους οδηγούς που κινούνται στους αυτοκινητοδρόμους (Εγνατία Οδός και κάθετοι άξονες), την σωστή χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης.
Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) είναι η λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται μεταξύ της ακραίας δεξιάς συνεχούς διαγράμμισης και του άκρου της οδού. Η (Λ.Ε.Α.) προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για την κίνηση οχημάτων άμεσης ανάγκης (δηλαδή το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Τροχαία) και οχημάτων συντήρησης των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών ή των εταιρειών που, κατά παραχώρηση από το Δημόσιο, λειτουργούν, συντηρούν και εκμεταλλεύονται αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων, περιστατικών ή άλλων αναγκών. Οποιαδήποτε άλλη χρήση των λωρίδων έκτακτης ανάγκης απαγορεύεται, εκτός της περίπτωσης που το όχημα ακινητοποιηθεί λόγω βλάβης.

Γενικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λ.Ε.Α. είναι επικίνδυνη για εσάς και το όχημά σας.

Θυμηθείτε! Μία στις δέκα συγκρούσεις προκαλούνται από αυτοκίνητα σταματημένα στη Λ.Ε.Α.!!

Πότε να σταματήσετε στη Λ.Ε.Α.;

Μόνο αν το αυτοκίνητό σας έχει πάθει βλάβη ή αν σας σταματήσει η Τροχαία

1. Στην περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου σας

Μόλις αντιληφθείτε ότι το αυτοκίνητό μας έχει κάποιο πρόβλημα, βγείτε από τον αυτοκινητόδρομο στην πλησιέστερη έξοδο και αφού σταματήσετε με ασφάλεια, καλέστε την οδική σας βοήθεια.

Αν πρέπει να σταματήσετε αμέσως, μπείτε στη Λ.Ε.Α. και σταματήστε με τις ρόδες στραμμένες δεξιά και αναμμένα τα alarm.

Μη μένετε ποτέ μέσα στο αυτοκίνητό μας, αλλά βγείτε από τη δεξιά πόρτα του συνοδηγού, περάστε το στηθαίο ασφαλείας και σταθείτε πίσω από αυτό.

Μην επιχειρείτε ποτέ να επισκευάσετε οι ίδιοι τη βλάβη.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες του σταματημένου οχήματος έχουν βγει από αυτό και περιμένουν έξω από το στηθαίο ασφαλείας. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο (π.χ. ηλικιωμένο) δεν μπορεί να βγει από το όχημα, παραμένει στη θέση του με τη ζώνη ασφαλείας δεμένη.

Τα κατοικίδια θα πρέπει να παραμείνουν μέσα στο αυτοκίνητο.

2. Αν σας σταματήσει η Τροχαία

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ανάψει αρχικά το φλας και στη συνέχεια τα alarm σας και σταματήστε στο σημείο που σας υποδεικνύεται.

Μη σταματάτε ποτέ στη Λ.Ε.Α.:

Εκτός από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, μη σταματάτε ποτέ στη Λ.Ε.Α. π.χ. για να μελετήσετε κάποιο οδικό χάρτη, να δείτε τη θέα, να μιλήσετε στο τηλέφωνο κλπ.

Μην περπατάτε ποτέ πάνω στη Λ.Ε.Α.

Επίσης, μην σταματάτε για να βοηθήσετε κάποιο άλλο όχημα που είναι ήδη σταματημένο στη Λ.Ε.Α. Αφήστε τους επαγγελματίες να επέμβουν.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ

Χρησιμοποιώντας χωρίς λόγο τη Λ.Ε.Α. για στάση ή οδηγώντας παράνομα σε αυτή, εμποδίζετε τη διέλευση των οχημάτων επείγουσας ανάγκης ή οχημάτων εκχιονισμού, που συχνά σπεύδουν για τη σωτηρία κάποιων συνανθρώπων σας! Θα μπορούσε στη θέση τους να είστε εσείς ή κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου