Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δρόμοι που λάμπουν στο σκοτάδι από τους Ολλανδούς

Βαφή που αντιδρά στη μείωση της θερμοκρασίας στο οδόστρωμα μπορεί να προειδοποιεί τους οδηγούς για το ενδεχόμενο πάγου, δημιουργώντας, παράλληλα και ένα ενδιαφέρον αισθητικό αποτέλεσμα με τις χιονονιφάδες που εμφανίζονται ως σήμα προειδοποίησης


 Η απλή πρόσμειξη φωσφορούχας σκόνης στη βαφή των διαγραμμίσεων μπορεί να φωτίσει τους δρόμους με μηδενική ενέργεια


Αυτοκινητόδρομοι που φωσφορίζουν τη νύχτα και αλλάζουν χρώμα προκειμένου να προειδοποιήσουν τους οδηγούς για ενδεχόμενο πάγου στο οδόστρωμα, μπορεί να θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας ενός απώτερου μέλλοντος, μόνο που αναμένεται να αποτελέσουν πραγματικότητα στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μόλις δύο από τις καινοτομίες που δημιουργήθηκαν από τις ολλανδικές εταιρείες Studio Rosssegaarde και Heijmans Infrastructure στο πλαίσιο ενός project που ονομάζεται Smart Highways και που… δρομολογούνται για το τοπικό οδικό δίκτυο.

Στην πρώτη περίπτωση, οι δρόμοι με διαγράμμιση που φωσφορίζει στο σκοτάδι προκύπτοyν από την ανάμειξη φωσφορικής σκόνης στην βαφή που χρησιμοποιείται για τη βαφή των διαγραμμίσεων. Οι τελευταίες απορροφούν φως κατά τη διάρκεια της ημέρας και το εκπέμπουν κατά τις νυχτερινές ώρες έως και για δέκα ώρες μετά τη δύση του ηλίου, φωτίζοντας τους δρόμους με μηδενικό κόστος.

Μία άλλη αντίστοιχου σκεπτικού τεχνολογία αξιοποιεί βαφή που αντιδρά και γίνεται ορατή με τη μείωση της θερμοκρασίας, προειδοποιώντας τους οδηγούς για πάγο στο οδόστρωμα με την εμφάνιση χιονονιφάδων στην άσφαλτο.

"Εισάγουμε την καινοτομία στους αυτοκινητόδρομους προκειμένου να κάνουμε τους δρόμους φιλικότερους προς το περιβάλλον και πιο διαδραστικούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Studio Rosssegaarde.

Κάποιες άλλες ιδέες που συμπεριλαμβάνονται στο Smart Highways project –το οποίο και απέσπασε τον τίτλο του "Best Future Concept" στην ολλανδική διοργάνωση Design Awards- προβλέπουν την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων που θα ανάβουν όταν ανιχνεύσουν κίνηση στο οδικό δίκτυο.

Τα συγκεκριμένης τεχνολογίας φωτιστικά σώματα μπορούν να αντιληφθούν από απόσταση την επικείμενη διέλευση ενός αυτοκινήτου και να σβήσουν μετά το πέρασμά του, εξοικονομώντας ενέργεια σε δρόμους με λιγοστή κυκλοφορία.

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης σχεδιάσει λωρίδες για ηλεκτροκίνητα οχήματα, όπου κάτω από το οδόστρωμα υπάρχουν ασύρματοι φορτιστές μαγνητικών πηνίων, ώστε τα αυτοκίνητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας να φορτίζονται ενώ κινούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο παραπάνω ιδέες θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε διάστημα πέντε ετών, σύμφωνα με τις ολλανδικές εταιρείες. 

πηγη: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου